login
| EN

Dan povezovanja: Spreminjanje razumevanja stisk in krepitev podpore mladim je uspešno združil skoraj 200 udeležencev, ki so se zbrali, da bi osvetlili pomembnost duševnega zdravja mladostnikov. Dogodek je potekal 27. septembra v Kopru v avli Armerije in na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Dan povezovanja je bil letos v celoti posvečen mladostnikom in širjenju sporočila, da v stiski nismo sami, saj so stiske normalen del življenja in odraščanja. Skupaj s strokovnjaki so mladostniki raziskovali, kako lahko z medsebojno podporo premagajo tudi najtežje trenutke. Prisluhnilo se je navdihujočim zgodbam mladostnikov, ki so premagali svoje stiske in našli pot do svetlejše prihodnosti. Spoznali so, kako pomembna je medsebojna podpora in kako lahko vsak od nas prispeva k boljšemu svetu.

V dopoldanskem delu programa so potekale interaktivne delavnice za mladostnike, kjer so v manjših skupinah razpravljali o temah, kot so stres, anksioznost in kako poiskati pomoč, ko je ta potrebna. Na tržnici organizacij, ki delujejo na področju duševnega zdravja, so udeleženci pridobili informacije o podpori, ki je dostopna prav zanje.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi odraslim udeležencem – staršem, učiteljem in strokovnim delavcem – z osrednjim predavanjem o duševnem zdravju mladostnikov, kjer so bili predstavljeni praktični napotki za pomoč mladim, ki se soočajo s stiskami.


Ustvarjalni natečaj in razstava A (se) štekaš ?!?

Celodnevni dogodek je popestrila uradna otvoritev razstave ustvarjalnega natečaja projekta »A (se) štekaš?!?«, ki jo oblikujejo zgodbe mladostnikov v soočanju z duševno stisko. Koncept razstave raziskuje globino teh izkušenj skozi umetniško izraznost in je postavljena z mislijo, da v stiski nismo sami.

Dogajanje ob otvoritvi je z avtorskima pesmima »Pump up the Blood« in »Don't Throw Your Life Away« pospremil mladi koprski kantavtor Mark Godina, ki ustvarja in igra kot solo projekt pod imenom Market Garden. V uvodnem pozdravu sta prof. dr. Vito Vitrih, direktor UP IAM in prof. dr. Vita Poštuvan, namestnica predstojnika UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora pozdravila udeležence in oba poudarila pomembnost odkrita pogovora o samomorilnem vedenju in stiskah.

Prof. Vitrih je v svojem govoru povedal, da je med letoma 2013 in 2023 v natečaju projekta sodelovalo več kot 250 dijakov in učencev zadnje triade osnovne šole, ki so pripravili čez 200 različnih prispevkov. In znova poudaril, da bi moralo biti duševno zdravje prioriteta vsakega izmed nas. Prof. Poštuvan se je zahvalila svoji ekipi za trud in delo ter povedala o natečaju: »Želeli smo namreč slišati mladostnike brez omejitev. Želeli smo si njihove vključenosti, avtentičnosti, zanima nas, kako oni vidijo stiske in kako jih rešujejo«.

Mag. Martina Marušič Kos je zaključila uradni del otvoritve z vabilom udeležencev h gledanju, k opazovanju, branju in predvsem k čutenju razstave.

Dan povezovanja je bil organiziran s podporo donacij iz konference Triple i, projekta A (se) štekaš?!?, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje in raziskovalnega projekta o psiholoških posledicah epidemije Covid-19 v sofinanciranju ARIS-a.

   

 

 

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti